terug

Expositie over opgeknapte Oud-woningen


De woningen van architect J.J.P. Oud aan de 2e Scheepvaartstraat zijn een bijzonder onderdeel van ons bezit. Heeft u belangstelling voor architect Oud en de door hem ontworpen woningen? Bezoek dan de mini-expositie op ons kantoor!

De woningen zijn in 1927 opgeleverd en sinds 1984 een Rijksmonument. Hun geestelijk vader, architect J.J.P Oud, was aan het begin van de 20e eeuw wereldberoemd. Hij was een belangrijk voorvechter van de moderne architectuur. Ook was hij korte tijd nauw betrokken bij kunststroming De Stijl, bekend van onder andere Piet Mondriaan. Dat is terug te zien in de Oud-woningen. Hoewel het blok al 90 jaar oud is, heeft het nog altijd een moderne uitstraling. In het gebruik van de primaire kleuren rood, geel en blauw, de doorgaande lijnen en de wit gestucte gevels is De Stijl herkenbaar.

Afgelopen jaar voerde WVH groot onderhoud uit in de Oud-woningen
Naast het noodzakelijke onderhoud zijn maatregelen genomen om de woningen beter te isoleren en energiezuiniger te maken. De brandveiligheid is verbeterd. En het uiterlijk van de woningen is opgefrist. Ook zijn de bergingen in oude stijl hersteld en geschilderd. Het Rijksmonument met 24 woningen en 2 bedrijfsruimten staat er nu weer als nieuw bij. Toevallig valt de afronding van het project samen met het 100-jarig jubileum van De Stijl. Alle reden om de Oud-woningen in het zonnetje te zetten. Dat doen we onder andere met een mini-expositie. Deze is tot eind 2017 op ons kantoor te bezichtigen. Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur. De expositie zal ook onderdeel uitmaken van rondleidingen die we in het voorjaar van 2018 willen organiseren.

Waar kunnen wij u mee helpen?