terug

Hoekse Druppies openen ideale watertuin aan de Tasmanweg

Stralend laten de Hoekse Druppies zich door Siem Kruithof van Aspar Tuinaanleg natspuiten: onder de paraplu’s houden ze ’t wel droog. Ze verklaren de woningen en tuin aan de Tasmanweg voor geopend. 

Onder luid applaus van de aanwezigen komt een eind aan het avontuur dat WVH samen met bouwbedrijf Jan Snel, het Hoogheemraadschap van Delfland, Aspar en natuurlijk de Hoekse Druppies is aangegaan. Het resultaat: aan deTasmanweg 159-161 staan nu twee bijzondere nieuwbouwwoningen én een ideale watertuin.

Woningen: energieneutraal én betaalbare bouwmethode, ook in kleine aantallen
Directeur-bestuurder Marcel Korthorst: ‘‘Dankzij de innovatieve bouwmethode van Jan Snel zijn de twee woningen betaalbaar en snel gebouwd.’ Hans Oosterhoff, projectleider bij Jan Snel: ‘Omdat de woningonderdelen zijn gemaakt in de fabriek, was er minder overlast voor de omwonenden. De bouwmethode is dus een goede oplossing voor bouw in bestaande wijken en maakt het mogelijk om ook bij kleine aantallen de huur betaalbaar te houden.’ De woningen zijn voor WVH ook de eerste nieuwgebouwde energieneutrale woningen. Ze zijn gasloos en wekken zelf de energie op die een gezin gemiddeld nodig heeft voor verwarming, ventilatie, warm water, verlichting én alle elektrische apparaten in huis.

Nóg een primeur: de ideale watertuin
Bij nummer 159 heeft Aspar de ideale watertuin aangelegd, bedoeld om wateroverlast te voorkomen. Zie het interview op de WOS. De Hoekse Druppies bedachten een oplossing voor wanneer straten, achterpaden en tuinen door hoosbuien blank komen te staan en water in schuren en huizen loopt. Ze zonden hun idee in naar de internationale wedstrijd First lego league. In de ideale watertuin zakt het meeste regenwater in de grond door een mix van groen en waterdoorlatende tegels. Een ondergrondse watertank vangt overtollig regenwater van het dak op. Dit water wordt weer hergebruikt voor de tuin. Hoogheemraad Marcel Houtzager: ‘We zijn blij met dit soort initiatieven om water beter vast te houden. Daarom bieden wij woningcorporaties én burgers een bijdrage uit de stimuleringsregeling.’

Actie ‘Tegel eruit, groen erin’
Onderdeel van de campagne is de actie ‘Tegel eruit, groen erin’ die WVH op zaterdag 13 oktober samen met de gemeente Rotterdam organiseert. Tussen 12 en 5 is de tuin aan de Tasmanweg 159 open en mogen bewoners een tuintegel omruilen voor een plantje. Want een groenere tuin helpt al om wateroverlast te verminderen. Iedereen is welkom, de koffie en het Green Team van de gemeente staan klaar!

Waar kunnen wij u mee helpen?