terug

Rietdijkstraat 5 tijdelijk in gebruik als kunsthuis

Eén van de zogenaamde Van Dam-woningen aan de Rietdijkstraat krijgt een bijzondere bestemming. Kunstenaars aan Zee (KUZ) gaat de Rietdijkstraat 5 tijdelijk gebruiken als kunsthuis. 15 december is de feestelijke opening.

Expositie- en ontmoetingsruimte voor kunstenaars en publiek
KUZ is een netwerk van een dertigtal Hoekse beeldend kunstenaars en fotografen die elkaar regelmatig ontmoeten, uitdagen en versterken. Ook organiseren ze samen bijzondere kunsthappenings. “We zijn dolblij met een kunsthuis in het dorp”, zegt Helma Vlemmings, één van de initiatiefnemers van KUZ. “WVH en de gemeente lieten onze droom uitkomen. In het KUZhuis kunnen we kleinschalige kunsthappenings organiseren. Voor Hoekenezen en toeristen. Naast tentoonstellingen denken we aan filmavonden, lezingen en kunstdiners.”

Feestelijke opening op zaterdag 15 december
Op zaterdag 15 december tussen 11.00 en 13.00 uur kan iedereen binnenlopen om een mooie expositie met een Hoeks karakter te bewonderen. Er zijn ook kunst(kerst)cadeautjes te koop.

Met het kunsthuis speelt WVH in op een wens afkomstig uit het dorp.
Samen met Humanitas werken we aan een plan voor de gehele locatie (Van Dam-woningen en het aangrenzende Bertus Bliekhuis) met woningen en zorgwoningen. We hebben besloten de sloop van de kleine, verouderde Van Dam-woningen uit te stellen totdat er duidelijkheid is over herontwikkeling van de hele locatie. De woningen blijven voorlopig in tijdelijk beheer bij Ad Hoc. We vinden het belangrijk dat deze woningen in het centrum van het dorp tot aan de sloop zo goed mogelijk worden gebruikt. Daarom hebben we bij diverse partijen wensen en ideeën opgehaald. Eén van de ideeën was om een ruimte te creëren voor Hoekse kunstenaars. Een ruimte waar zij elkaar kunnen ontmoeten en iets kunnen betekenen voor de omgeving. WVH vindt dit een waardevolle aanvulling voor Hoek van Holland. In nauw overleg met de cultuurscout, enkele kunstenaars en een vertegenwoordiger van de gebiedscommissie is het idee verder ontwikkeld. Inmiddels heeft de gemeente een vergunning afgegeven om de woning op een andere manier te gebruiken.

Op de foto’s kunstwerken van enkele bij KUZ aangesloten kunstenaars:, fotograaf Marcel Kooiman, beeldend kunstenaar Jose Knippenberg – Fronen en schilder Joke Naaborg

Waar kunnen wij u mee helpen?