terug

Geschiedenis

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de Duitse bezetter in Hoek van Holland veel woningen afgebroken. Na de bevrijding kwam de oorspronkelijke bevolking terug. 

Ook vestigden zich twee grote bedrijven; de veerdienst Hoek van Holland-Harwich, de huidige Stena Line en de kunstharsfabriek Synres, nu onderdeel van DSM. Hierdoor ontstond grote behoefte aan woonruimte. In 1947 besloten enkele mensen, voor het merendeel werknemers van de Nederlandse Spoorwegen, tot de oprichting van Woningbouwvereniging ‘Rotterdam aan Zee’. In 1995 wijzigde de naam van de vereniging in Woningbouwvereniging Hoek van Holland (WVH).

In 2022 vierde WVH haar 75e verjaardag. Speciaal hiervoor doken we samen met Peter de Krom de geschiedenis in. Peter vertelde over de woningnood van toen en dat veel verdedigingswerken na de Tweede Wereldoorlog een tweede leven kregen. Deze bunkers dienden als woning voor Hoekenezen. Hier leest u dit artikel. U kon het ook al eerder lezen in ons magazine Woontij

Om als woningbouwvereniging te worden erkend zijn vanaf de oprichting de nodige hindernissen overwonnen. Pas op 24 februari 1951 is bij Koninklijk Besluit goedkeuring aan de vereniging verleend. Maar het duurde nog tot 1959, twaalf jaar na de oprichting, voor we de eerste 222 woningen in eigendom kregen.

Tegenwoordig heeft WVH in Hoek van Holland een goed onderhouden en aantrekkelijk woningbezit van ruim 2000 woningen.

Waar kunnen wij u mee helpen?