terug

Gewoon goed wonen volgens mevrouw De Grauw

Ze staat al te wachten bij de voordeur van haar woning aan het eind van de galerij. “Wat een mooi weer hè”, luidt haar hartelijke begroeting. “Vanochtend was het bewolkt maar nu is het helemaal opgeklaard. Zo gaat het vaak hier.” Het is maar één van de dingen waar Miep de Grauw van geniet in haar nieuwe woonomgeving. Na 55 jaar in Rotterdam-Lombardijen te hebben gewoond, verhuisde ze in december 2018 naar haar woning in Boszicht. “En ik heb geen moment spijt gehad.”

Als je zo lang ergens woont, is verhuizen best een hele stap. “In Lombardijen woonde ik goed naar mijn zin”, vertelt Miep. “Maar de woning was op de tweede verdieping en er was daar geen lift. Mijn man is een paar jaar geleden overleden en ik wil van niemand afhankelijk worden, dus dan ga je toch nadenken over verhuizen. Lange tijd heb ik getwijfeld over waar ik dan naar toe zou willen. Tot ik met een kennis uit Spanje een dagje doorbracht in Hoek van Holland. Dat deed me ineens denken aan Spanje, waar ik vaak ben geweest. Ik hou van het strand, dus toen dacht ik: ‘misschien wil ik hier wel wonen’. Ik ben op internet gaan zoeken en zo kwam ik bij WVH terecht.”

Op dat moment stond ze al lange tijd ingeschreven bij Woonnet Rijnmond. Toen ze eenmaal de knoop had doorgehakt en op de advertentie voor de woning in Boszicht had gereageerd, ging het dan ook snel. “Ik schrok wel even hoor, toen ik hoorde dat ik op nummer één stond. Maar ik ben zo blij dat ik de stap heb gezet. Alles is hier helemaal prima. Het huis zelf in de eerste plaats. Maar ook de omgeving en de mensen hier. De buurtjes zijn heel leuk. En ook de huisarts, de tandarts en de mensen in de winkels; iedereen is even vriendelijk.”

Favoriete plek
In haar lichte, gezellig ingerichte woonkamer staan twee comfortabele stoelen bij het raam. “Hier zit ik graag als ik thuis ben, genietend van het uitzicht”, gaat Miep verder. “De kamer hiernaast is een andere favoriete plek. Daar heb ik ook een zitje met een tv en daar staan mijn boeken. Met foto’s van mijn man, ouders, zoon, schoondochter en kleindochter en met tekeningen van mijn geboorteplaats Schiedam is het een kamer met een beetje nostalgie. Het grote balkon, daar geniet ik ook van. En dat je vanuit de keuken zo uitkijkt op het bos. Nu ik hier woon, heb ik het fietsen weer opgepakt. Dat had ik jaren niet gedaan omdat het in Lombardijen een hele toer was om de fiets uit de kelder de trap op te krijgen. Hier loop ik zo met de fiets naar buiten. Verder is het natuurlijk heel fijn dat hier een lift is. En ik vind het heel erg veilig wonen hier, met de buitendeur die afgesloten is en de videofooninstallatie.”

“Mijn familie was meteen heel enthousiast over deze woning. Mijn broers die meegingen toen ik de woning ging bezichtigen, zeiden: ‘je zou gek zijn als je dit laat schieten’. Ik kom uit een groot gezin, met negen broers en zussen. Onze moeder is al op haar 41e  is overleden. Ik was toen 16 jaar en de één-na-oudste; mijn jongste broer was elf maanden. In de drie jaar totdat mijn vader hertrouwde, heb ik voor hen gezorgd. En nu moederen zij over mij. Ze hebben me bijvoorbeeld goed geholpen met de verhuizing.”

Sightseeing door het dorp
Voor haar verhuizing kende Miep het strand van Hoek van Holland, maar het dorp was haar onbekend. “Ik heb hier wel verre familie wonen; de broer van een nichtje en zijn vrouw wonen hier al 15 jaar. We hadden weinig contact. Maar toen hij hoorde dat ik in Hoek van Holland kwam wonen, heeft hij meteen contact gezocht. Ik ben zo leuk door hem en vooral zijn vrouw opgevangen. Zij heeft me meegenomen, sightseeing door het dorp. Zo heeft ze me bijvoorbeeld laten zien waar ik terecht kan voor groenten en fruit. Dat was een mooie eerste kennismaking.”Wonen in de Hoek bevalt haar inmiddels prima. “Het winkelcentrum hier is niet groot, maar alles wat je nodig hebt, is er”, vindt Miep. “En ik neem vaak de bus, bijvoorbeeld naar Schiedam. De meeste van mijn broers en zussen wonen daar. Een paar zussen wonen in Hellevoetsluis. Daar kan ik ook met de bus naar toe. Daar doe je dan wel anderhalf uur over, maar dat maakt mij niet uit. Ik hoef toch niet om vijf uur thuis te zijn. Vanuit Schiedam kan ik ook naar mijn kapper in Lombardijen. Daar maak ik dan gewoon een dagje van. Ik ben ook al met de bus naar ’s-Gravenzande, Naaldwijk en zelfs Den Haag en Maassluis geweest. Gewoon om even rond te kijken en om wat te winkelen. Zo leer ik de omgeving goed kennen. En nu de metro rijdt, is het helemaal ideaal. Ik heb vriendinnen die in Nesselande wonen. Daar kan ik nu met de metro naar toe.”

Behalve een grote familie, heeft Miep ook een uitgebreide vrienden- en kennissenkring. Ze heeft de afgelopen maanden dan ook veel aanloop gehad, zo vertelt ze. “Ik krijg leuke reacties van iedereen die op bezoek komt. Mijn kennis uit Spanje is ook al geweest. Die vond het prachtig hier. Misschien ga ik als het slecht weer wordt wel weer naar Spanje. Maar al zou ik nooit meer naar Spanje gaan, dan zou ik dat niet erg vinden. Zo naar mijn zin heb ik het hier!”

Leuk artikel? Lees hier het hele Woontij Magazine

Waar kunnen wij u mee helpen?