terug

Pareltje in ons bezit

In het eerste jaar van mijn studie Bouwkunde aan de TU Delft maakten we een excursie naar architectonische hoogstandjes in Rotterdam en omgeving. We bezochten diverse bouwwerken van de architect J.J.P Oud. Bijvoorbeeld de woningbouwprojecten de Kiefhoek en het Witte Dorp in Rotterdam. Ook Hoek van Holland stond op het programma. Daar konden wij als jonge architectuurstudenten de woningen aan de 2e Scheepvaartstraat bewonderen. Architect Oud ontwierp die in de jaren 20 van de vorige eeuw in de voor hem zo karakteristieke ‘witte’ stijl. 

Als architectuurliefhebber heb ik altijd een grote interesse gehad voor de architectuur uit die periode. En dan in het bijzonder voor het werk van architecten rond de kunstbeweging De Stijl. Ik bewonder vooral architect Oud. Als één van de eerste Nederlandse architecten paste hij de theorieën en ontwerpprincipes van De Stijl toe op woningen voor de ‘gewone man’.

Géén museum, maar woningen waar huurders met plezier wonen
Het zal u niet verbazen dat ik als directeur super trots ben dat WVH de Oud-woningen in Hoek van Holland als Rijksmonument in haar bezit heeft. En vooral, dat dat daar nog steeds huurders met veel plezier kunnen wonen. Want ondanks zijn monumentstatus is het blokje woningen géén museum, maar nog steeds in gebruik in zijn oorspronkelijke functie. Wel zijn de woningplattegronden bij een grote renovatie in de jaren negentig aangepast aan de eisen van deze tijd. Maar het karakteristieke uiterlijk van de woningen is niet aangetast.

Het bezit van een Rijksmonument is niet vrijblijvend. Het brengt verplichtingen met zich mee. Je kunt niet volstaan met gewoon onderhoud. Het in stand houden van dit bijzondere blokje woningen vraagt extra aandacht, zorg en inspanning. Daarom is bij het recente groot onderhoud ook een deskundig renovatiearchitect betrokken geweest. De welstandscommissie en monumentenzorg keken streng mee. Maar deze extra inspanningen hebben wij er als WVH graag voor over om dit pareltje in ons bezit ook voor het nageslacht in al zijn glorie te behouden.


François Claessens

Waar kunnen wij u mee helpen?