terug

WVH wint Duurzaamheidsprijs 2023

Afgelopen week won WVH de Duurzaamheidsprijs 2023. Kees den Dekker van Republiq reikte de trofee uit aan directeur-bestuurder Marcel Korthorst. WVH werd tweede in de categorie kleine corporaties. Republiq reikt jaarlijks de duurzaamheidsprijs uit aan de woningcorporaties die het afgelopen jaar de grootste CO2-reductie realiseerden. 

Het jaar 2022 was een ander jaar dan andere. En dat komt natuurlijk door de energiecrisis. De energiebesparing van de sector lag vorig jaar een stuk hoger dan andere jaren, maar is niet volledig toe te schrijven aan de verduurzaming van de woningen. Veel huishoudens zijn zuiniger met energie omgegaan en zetten de kachel een paar graden lager. "Omdat dit een landelijk beeld is bij zowel huurders als woningeigenaren, is ervoor gekozen om dit jaar toch de prijs uit te reiken. Want corporaties die zich meer hebben ingespannen om CO2 te reduceren komen wel goed in beeld", aldus Kees den Dekker. 
 
Aanmoediging om nog meer te verduurzamen 
Marcel Korthorst: “Ik ben trots op dit resultaat. Want de afgelopen jaren verduurzaamde WVH meer dan 300 woningen, circa 15% van ons wonngbezit. Zo verduurzaamden we de woningen in de Scheepsbuurt en kregen de woningen met de platte daken HR++ glas. Ik zie de prijs als een aanmoediging om hier vooral mee door te gaan. Momenteel werken we hard aan de plannen voor de Oranjepannenbuurt (de woningen met de oranje daken) en gaan we ook door met het verduurzamen van de woningen met de platte daken. En dat is hard nodig om de woonlasten voor onze huurders betaalbaar te houden.” 
 
Republiq bepaalt de winnaar door de CO2-besparing per corporatie te berekenen. Deze besparing berekenen ze aan de hand van het energieverbruik van alle woningen die zij in bezit hebben. Op basis van gegevens van de netbeheerders bepaalt Republiq het verbruik per huishouden per jaar. Op deze manier is het energieverbruik van vrijwel alle corporatiewoningen in Nederland in beeld en wordt de besparing berekend. 
 
Republiq is een vastgoedadviesbureau dat onder andere woningcorporaties helpt om beter onderbouwde beslissingen te nemen. Over geld, maar ook over mensen en - niet te vergeten - het klimaat.  

Waar kunnen wij u mee helpen?