terug

WVH ziet af van sloopplannen Van Spilbergenstraat en De Cordespad

WVH ziet definitief af van de plannen voor het slopen van twintig woningen aan de Van Spilbergenstraat en het De Cordespad. WVH kondigde eerder aan om op deze plek 42 appartementen te willen bouwen, omdat zij op dat moment geen andere plek had voor nieuwbouw.

WVH heeft een aantal redenen voor deze beslissing. Het belangrijkste is dat het de woningbouwvereniging is gelukt om concrete afspraken te maken met de gemeente over grondposities voor nieuwbouw in het Lemairepark. Dat betekent dat WVH op termijn nieuwe woningen gaat bouwen in Hoek van Holland. Zo komt er toch meer aanbod voor woningzoekenden die nu nog niet in het dorp een woning kunnen vinden.

Directeur-bestuurder Marcel Korthorst: "Wij zijn daar blij mee. Maar we beseffen ook dat onze huurders aan de Van Spilbergenstraat en het De Cordespad lang in onzekerheid hebben gezeten. Het punt is dat wij de afgelopen periode echt nodig hadden om afspraken te maken over andere bouwlocaties. En het kost veel tijd om dat bij de gemeente voor elkaar te krijgen." Marcel Korthorst vervolgt "De wooncrisis houdt aan. Wij moeten woningzoekenden vaak teleurstellen omdat er simpelweg geen woningen voor hen zijn. Ik ben daarom blij dat er nu echt meer nieuwe woningen komen. Ondanks dat het nog even duurt voordat die er staan.” 

Een jaar geleden organiseerde de Dorpsraad een bijeenkomst over het plan van WVH voor de Van Spilbergenstraat/het De Cordespad. De reacties van de bewoners tijdens die bijeenkomst en de negatieve adviezen van huurdersvereniging Houdt Zicht en de bewonerscommissie zetten WVH en de gemeente extra aan om op zoek te gaan naar een alternatief. Dat alternatief is nu gevonden. Verder is WVH door verschillende ontwikkelingen anders tegen sloop aan gaan kijken. De bouwkosten zijn erg gestegen en ook het slopen van woningen werd duurder. Daarom heeft WVH nog meer dan voorheen de voorkeur voor nieuwbouw zonder te slopen. Marcel Korthorst: "Je kunt je geld maar één keer uitgeven en sloop/nieuwbouw is op dit moment eigenlijk te duur geworden. Daarbij is het ook duurzaam om langer gebruik te maken van bestaande woningen. Ook de zogenaamde ‘Korrelbeton-woningen aan de Prins Hendrikstraat worden daarom niet gesloopt. We zijn al met een groep bewoners in gesprek over een plan om die woningen te renoveren".

WVH werkt de plannen voor nieuwbouw in het Lemairepark in de komende periode verder uit. Marcel Korthorst: “We moeten dit zorgvuldig doen. Denk aan milieueisen, stikstof en het wijzigen van het bestemmingsplan. Dus het duurt nog even voordat we kunnen zeggen wanneer de bouw van de nieuwe woningen start.” Dat de sloopplannen niet doorgaan betekent ook dat de twintig woningen net zoals de overige woningen in de buurt gerenoveerd worden. Allereerst krijgen de woningen dubbelglas. Hierover gaat WVH met de bewoners in gesprek.
 

Waar kunnen wij u mee helpen?